TEAMET OCH FILOSOFIN BAKOM POP-UP KITCHEN
EMMABODA KOMMUN
SYDOST LEADER
THE GLASS FACTORY
VILDMARK STUDIO
MATKOLLEKTIVET
.jpg)
Under hösten 2024 fick Emmaboda kommun beslut av SydostLeader om prioritering av EU-medel till ett nytt och spännande projekt: Pop-up Kitchen. Tanken är att skapa en central mötes- och arbetsplats för mathantverkare, kockar och matälskare i regionen.
Köket ska kunna användas till matlagning vid event, catering, workshops och förädling.
Kockar, mathantverkare och småskaliga förädlare ska kunna hyra in sig för deras egna event och produktion. Vi vill att det blir en plats där man träffas, äter och samskapar kring mat, kultur och kreativitet.
VILKA ÄR VI?
VILDMARK STUDIO
Stephanie Verstift på Vildmark Studio är utsedd till projektledare. Hon har lagt många ideella timmar och bidragit till projektansökan tillsammans med The Glass Factory. Genom Pop-Up Kitchen och Vildmark Studio förenar Stephanie kärleken till kultur, mat, hållbarhet, konst och design. Syftet är att skapa meningsfulla upplevelser och evenemang för det lokala och (inter)nationella samhället för att främja och fira lokalt arv och talang.
"Vi vill fira och visa Glasrikets matkultur. Lyfta, synlig- och tillgängliggöra de många små mataktörer som finns och få fler att upptäcka dem."
EMMABODA KOMMUN & THE GLASS FACTORY BODA
Pop-Up Kitchen är ett samverkansprojekt med näringslivs- och landsbygdsfokus. Projektet ska gynna många småskaliga mathantverkare, matkreatörer och kockar i regionen.
"Kommunen är projektägare och bidrar med medfinansiering, men det är näringen själva tillsammans med projektledaren som ska göra jobbet. Projektets totala budget är 796 007 kr," säger projektutvecklare Ann-Christine Torgnyson, Emmaboda kommun.
"Glasrikets matkultur är viktig för alla oss som driver besöksmål," säger Ulf Ogenbrant, museichef The Glass Factory.
SYDOST LEADER / EUROPESISKA UNIONEN
Sydost Leader genomförs EU:s gemensamma tillväxt- och sysselsättningsstrategi till att skapa ökad tillväxt och fler jobb. Syftet är att stimulera idékraft, mobilisera engagemang, skapa delaktighet och uppmuntra till handlingskraft för en gemensam utveckling av leaderområdet. Övergripande målen är Hållbara livsmiljöer och landskap, Ökad livskvalitet och attraktionskraft, Smartare landsbygd för ökad service och Stärkt småskalig entreprenörsutveckling.
MATKOLLEKTIVET
Under projektet ska vi även skapa Matkollektivet och utveckla en samverkansplattform. Det ska vara en levande gemenskap av kockar, bönder och mathantverkare som jobbar i och med Pop-Up Kitchen. Pop-Up Kitchen blir som ett fysisk och online hub. Vi har kontakt med olika småskaliga aktörer som har behov av ett bra kök eller workshop space, men bara ibland. Mer info följer snart! Just nu bygger vi på sidorna där kommer att introducera Matkollektivet.

